VÝSTAVA NA STROMECH – FAIRTRADE FUNGUJE

V říjnu 2024 proběhne již desátý ročník celorepublikové akce Výstava na stromech, která se věnuje důstojné práci ve světě. Černilov se do této výstavy zapojuje již mnoho let. Letošní výstava přibližuje na 15 panelech fungování systému Fairtrade a život pěstitelů kávy, kakaa a banánů. Pěstitelé a pěstitelky ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky si díky systému Fairtrade mohou vlastní prací vydělat na důstojný život a pěstovat šetrněji k životnímu prostředí.

Novou výstavu s názvem Fairtrade funguje můžete shlédnout po celý týden od soboty 5. října 2024 na stromech před Kulturním a spolkovým domem v Černilově.

Fotografie použité ve výstavě pochází z vlastních cest Fairtrade Česko a Slovensko za pěstiteli a také z archivu Fairtrade International. Řada organizátorů výstavy v rámci doprovodného programu pořádá také promítání nového dokumentu z dílny Fairtrade Česko a Slovensko s názvem Kávová budoucnost. Ten se zaměřuje na dva hlavní problémy pěstitelů kávy v Latinské Americe: dlouhodobou chudobu a dopady klimatické změny. Promítání dokumentu proběhne například v Zoo Jihlava, Zoo Brno nebo v hodonínské knihovně.

V Černilově promítneme dokument v pondělí 7. 10. 2024 od 19 hodin v Kulturním a spolkovém dome v Černilově. Vstup zdarma.

„Je důležité informovat jak veřejnost, tak obchodníky o původu zboží a podmínkách jeho vzniku. A podporovat spotřebitele, aby při výběru zboží kromě ceny také zvažovali zda při jeho výrobě a pěstování nedochází k prohlubování chudoby pěstitelů, využívání dětské ké práce nebo třeba ke kácení deštných pralesů.,”  vysvětluje  Lubomír Kadaně, ředitel nevládní neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která si letos připomíná 20 let působení v České republice, a doplňuje: „Toto výročí je příležitostí ukázat, jak systém Fairtrade funguje a jak pomáhá zlepšovat pěstitelům jejich životní situaci. Zároveň v rámci výstavy zodpovíme řadu otázek, například kdo kontroluje podmínky u pěstitelů a výrobců, jak pěstitelé využívají fairtradový příplatek nebo jak se můžeme sami zapojit.“

více o projektu na www.vystavanastromech.cz