Představení projektu Seniorská obálka – I.C.E. karta KSD Černilov 18. 2. 2020 od 14:00

Projekt Seniorská obálka – I.C.E. karta – představí krajská koordinátorka projektu v Královéhradeckém kraji, Mgr. Jana Frohlichová. Součástí prezentace bude krátká videoprojekce.

Seniorská obálka pomůže v tísni nebo ohrožení zdraví a života. Jde o kartu, na které mají senioři vyplněné základní údaje o svých nemocech, lécích, alergiích, kontakty na blízké osoby a praktického lékaře. Karta s údaji je umístěna na viditelném místě v bytě nebo domě.

Nápad na seniorskou obálku vznikl ve spolupráci krajské samosprávy a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR při realizaci projektu Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň.

Seniorská obálka, nebo též karta I. C. E. (In Case of Emergency) je určena nejen pro seniory, kteří se ocitnou v krizové situaci. Napomáhá především v okamžiku, kdy člověka postihnou náhlé zdravotní potíže a musí volat záchrannou pomoc. V takových situacích bývá člověk rozrušený, nesoustředěný, dezorientovaný, nedokáže odpovídat na položené otázky. Velkým ulehčením pro přivolanou pomoc je v této situaci dobře vyplněná I. C. E. karta umístěná na viditelném místě v domácnosti.

Co do karty vyplnit?
Kartu je třeba vyplnit v klidu, nejlépe s někým blízkým či rodinou. Vyplňují se údaje týkající se nemocí, se kterými se dotyčný léčí, a léků, které užívá. Dále je vhodné uvést jméno praktického lékaře, ale především údaje týkající se blízkých osob, kterým je nutno podat zprávu o vzniklé situaci. Aby karta fungovala, je velmi důležité ji průběžně aktualizovat, například při změně předepsaných léků.

Kam kartu umístit?
Vyplněnou kartu je nutno umístit na jedno ze dvou možných míst – na lednici (třeba magnetkou), a nebo do průhledné fólie na vnitřní stranu vchodových dveří. Je důležité, aby údaje na kartě nebyly zastaralé a aby byla karta vidět. Kartu neukládejte do neprůhledného pouzdra nebo do šuplíku a podobně.

Tiskopisy bude možno vyzvednout na místě nebo jsou k dispozici v Místní knihovně v Černilově a v kanceláři Obecního úřadu v Černilově.