OSLAVTE S NÁMI 17. LISTOPADU

Zapojte se letos do oslav 17. listopadu SAMI doma, ALE přesto SPOLU s mnoha ostatními! #SamiAleSpolu  

Jak můžeme letos slavit?

1. Zapalte 17. 11. svíčku – svíčky s logem cinkajících klíčů máme pro vás zdarma k dispozici v černilovské místní knihovně – děkujeme za ně Festivalu svobody! Přijďte si svíčky vyzvednout do černilovské knihovny v pondělí 16. 11. mezi 8 – 17 hodinou.

2. Vykonejte dobrý skutek. Právě v těchto dnech je třeba více než kdy dřív posílit vzájemnou ohleduplnost a solidaritu. Zeptejte se vašich sousedů-seniorů nebo těch, kteří jsou v karanténě, zda nepotřebují přinést nákup, podpořte své oblíbené lokální kino nebo divadlo nebo si zajděte pro něco k jídlu do nějakého výdejního okénka restaurace či podpořte nákupem z okénka třeba černilovskouCukrárna a kavárna Apetit!

3. Slavte dle vašich možností. Je jen na vás, jak si připomenete 17. listopad. Mnoho programů k tomuto výročí bude on-line, například https://dikyzemuzem.cz/, v televizním vysílání… můžete vytáhnout historické fotky a vyprávět dětem/vnoučatům, jaké o tehdy bylo… Vaše aktivity nasdílejte na sociální sítě pod #samialespolu. Můžete tak inspirovat tisíce dalších lidí po celé republice. V kreativitě se meze nekladou, jen dodržujme bezpečná pravidla.  

Poselství svobody od Festivalu svobody:  

Prožíváme nejistotu a obavy. Naše životy znejišťuje nový koronavirus, zhoršující se klimatická krize, nezaměstnanost, technologie pohlcující, kontrolující a ovlivňující naše konání a nestabilní bezpečnostní situace ve světě. Zatímco loňské oslavy 17. listopadu se nesly ve znamení bilancování a vzpomínání, letošní výročí chceme zaměřit především na budoucnost. Problémy, kterým čelíme, jsou bezprecedentní. Kultura balancuje nad propastí. Celé sektory zaměstnání mizí. Zavírají podniky. Učitelé a zdravotníci pracují přesčas a nasazují své životy. Výuka ve školách se přesouvá do online prostoru. Nikdo neví, kdy se nám uleví. Krize v mnohých z nás vyvolává pocit bezmoci. Dochází ale i k pozitivním změnám. Inovujeme a přizpůsobujeme se. Učíme se šetrnosti. Pomáháme si a povzbuzujeme se. Vzájemná ohleduplnost, sounáležitost, pospolitost a solidarita. To jsou hodnoty, které nám odkazuje sametová revoluce a které nám nejlépe pomohou čelit tmě – #SamiAleSpolu