LITERÁRNĚ-HUDEBNÍ BESEDA PO STOPÁCH KARLA IV.

Literárně-hudební beseda Krajinou Karla IV.

Několikrát překládaná beseda s názvem Krajinou Karla IV. s Otomarem Dvořákem a Josefem Pepsonem Snětivým se mohla konečně uskutečnit až 14. června 2021. Využili jsme k tomu pohostinnost stínu a čerstvého vzduchu pod velkoprostorovým stanem na dvoře Kulturního a spolkového domu v Černilově. Samozřejmě jsem měla obavy, zda dorazí vůbec nějací diváci, protože po tak dlouhé pauze ve všech akcích jsme prostě všichni trochu odvykli. V červnu je taky čas všemožných zahrádek (těch restauračních, i těch okrasných), sušení sena, fotbalu, volejbalu, tenisu… Ale diváci dorazili a bylo jich lehce přes dvacet, což je vzhledem k okolnostem krásné číslo.

Pánové Dvořák a Snětivý představili prostřednictvím autorského čtení knihu Krajinou Karla IV., kterou napsali a vydali v roce 2021 a samozřejmě si ji můžete vypůjčit v černilovské knihovně. Kniha se věnuje místům v Čechách, na Moravě a ve Slezku, která byla spjatá s Karlem IV. Dočteme se zde tedy o Domě u Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí, kde se Karel IV., tehdy ještě Václav, narodil, o hradu Loket, kde trávil své ranné dětství, o Karlových Varech, Křivoklátě, Zbraslavi, Pražském Hradu, hradu Žebrák, o Brně, Tepenci, Pustiměři, Znojmě, Potštejnu, Bezdězu, Rabštejnu nad Střelou, Opatovicích nad Labem, Kašperských horách, hradu Kašperk, Radyni, Karlštejnu a mnoha a mnoha dalších místech.

Děkujeme všem zúčastněným, včetně vytrvale štěkajícího hlídacího psa, přeletu motorového paraglidu, nakládání bagrem na korbu náklaďáku u sousedů, sekání křovinořezem a dalším vytrvalým zvukovým spolupracovníkům. Byl to krásný večer.

Jana Žárská