ČESKÝ DEN PROTI RAKOVINĚ – PRODEJ KVÍTKŮ MĚSÍČKU LÉKAŘSKÉHO

Veřejná sbírka Český den proti rakovině se po dvou letech vrací do tradičního květnového termínu. V Černilově bude možné kytičku zakoupit od 11. do 15. 5. 2022 v Místní knihovně v Černilově nebo v Cukrárně a kavárně Apetit. Minimální příspěvek za jednu kytičku činí 20 Kč.

Při letošní sbírce dárci dostanou ke kytičce s fialovou stužkou i informační letáček o prevenci nádorových onemocnění reprodukčních orgánů, konkrétně děložního čípku a varlat.  Cílem informační kampaně, která se ke sbírce váže, je upozornit na možnosti prevence. U rakoviny děložního čípku se jedná o účinné očkování proti HPV viru, který je původcem až 99 % onemocnění. Rakovinu varlat mohou muži odhalit při samovyšetřování ještě v raném stadiu a nastoupit tak včasnou léčbu.

Sbírku je možno podpořit i na dálku. Stačí odeslat dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KVET 30 nebo DMS KVET 60 nebo DMS KVET 90 na číslo 87 777. Poté dárce obdrží kód, díky němuž si může stáhnout e-kytičku a umístit si ji na sociální sítě.

 Výtěžek sbírky slouží k základnímu cíli Ligy – snížení úmrtnosti na rakovinu v České republice. Finance budou rozděleny podle dlouhodobých pilířových programů:     

  • nádorová prevence 
  • zlepšování kvality života onkologicky nemocných                                                                      
  • podpora onkologického výzkumu, kvalitní výuky a investiční modernizace či kompletizace onkologických pracovišť

Liga proti rakovině Praha pracuje již více než 30 let ve prospěch zdraví občanů celé ČR.

www.lpr.cz, www.cdpr.cz

zdroj: https://www.cdpr.cz/letosni-sbirka/